Saattohoidot ihmisille

Soul Midwife - saattohoidon tukihenkilö

Saattohoitoa on tehty kautta aikain. Menneinä aikoina kuoleminen ja kuolevan tukeminen

ovat olleen arkipäivää. Kuka tahansa 'osasi' auttaa kuolevaa, istumalla vieressä tuoden tukea ja rauhaa siirtymiseen. Nykyaikana kuolema on vieras käsite meille, emme näe kuolemaa, emmekä halua siitä puhua. Kuolevat ovat pääosin sairaalaosastoilla, pois meidän silmien alta. Entisaikaan taas kuoltiin kotona, jolloin kuolema tuli lähelle.

Saattohoitotyöstä puhutaan kun henkilöllä on parantumaton sairaus, joka johtaa kuolemaan ja joka on siinä vaiheessa, ettei henkilöä enää voida auttaa kuin kivunlievityksellä. Suomessa on muutamia saattohoitokoteja mutta suurin osa kuolee sairaalaosastoilla. Oma saattohoitotyöni käsittää muun tukemisen kuin lääkinnällisen avun, koska en ole terveydenhuollon ammattilainen. Olen kouluttautunut Englantilaisessa Soul Midwives' Schoolissa, jonka tarkoituksena on elvyttää vanhaa saattohoitotyön perinnettä. Mitä tällainen saattotyö sitten tarkoittaa:

 

Soul Midwife -saattotyö perustuu vanhoihin ajatuksiin ja tapoihin olla kuolevan vierellä, saaden yhteyden kuolevaan syvällä tasolla ja kohdellen heitä, kuin he olisivat tärkein ihminen maailmassa. Yksinkertaisesti lähimmäisenrakkaus, läsnäolo ja kiireettömyys ovat ohjenuorana työssä. Tukihenkilö työskentelee kolmella tasolla kuolevan kanssa: 1) varhaisvaiheessa, joka käsittää diagnoosin saamisen,  2) ’aktiivisessa’ kuoleman vaiheessa sekä 3) viimeisinä tunteina vierellä.

Tällaisen saattotyön myötä on huomattu muutoksia potilaissa. He ovat olleet rauhallisempia ja tyynempiä viimeisillä hetkillään verrattuna henkilöihin, jotka kenties ovat aivan yksin tai henkilöihin, joilta on hoidettu vain välttämättömimmät toimenpiteet, kenenkään olematta kuitenkaan läsnä heidän kanssaan. Etuna Soul Midwife –työntekijästä saattokodeissa ja -osastoilla on se, että hän pystyy keskittymään täysin kuolevaan ja hänen toiveisiinsa, joutumatta jakaantumaan eri työtehtävien välillä, kuten normaali hoitohenkilökunta joutuu. Mutta muistaa tosiaan täytyy, ettei Soul Midwife -tukihenkilö ole lääketieteen eikä sairaanhoidon ammattilainen vaan sielun tukija ja saattaja, kun aika on käydä matkaan ja siirtyä tästä maailmasta eteenpäin.

Jos nyt olet saanut diagnoosin parantumattomasta sairaudesta tai sinulla on lähiomainen tai

ystävä kyseisessä tilanteessa/saattohoitovaiheessa ja kokisit tukihenkilöstä olevan apua, ole rohkeasti yhteydessä niin kerron mielelläni lisää palvelusta.

Elämä ja kuolema kulkevat käsikädessä, ilman toista ei ole toista. 

Mutta kuten aalto uittaa aallon yli valtameren, niin selviydymme mekin toinen toistamme tukien.